Fågel eller fisk? Ludvig Selvin pendlar däremellan. Mycket på grund av skador. Senaste säsongen ådrog han sig en axelskada som höll honom borta en månad. I gengäld svarade han för en bragdmatch i återkomsten.
Så 20-åringen är nog mest fågel trots allt. En örn för att vara exakt. Han har förlängt med klubben från Mariestad.
– Det känns otroligt skönt. Det är hemma för mig och det är en trygghet i sig, säger ”Ludde”.
Närkingen som växte upp i Hasselfors utanför Laxå spenderade, precis som storebror Christoffer, sina ungdomsår i Örnarna. Det är deras moderklubb. Relationen är därför speciell. Inte bara ur tävlingssynpunkt.
– Jag har en finger med lite varstans. Träningar till exempel. Jag har stöttat Gino (Manzares) vid några ungdomsträningar. Sedan är jag elektriker. Det har gjort att jag varit med och fixat med elen då och då, berättar ”Ludde” och avslöjar dessutom:
– Jag var faktiskt med och plockade fram designen på jubileumsvästarna vi hade i år. Det var jag och morsan (Caroline). Hon fick uppgiften och frågade om jag hade några idéer. Jag tycker om att måla, skissa och designa västar, ställ, kapell och så vidare. De bad mig att komma med ett förslag. Jag gjorde en skiss. Sedan jobbade vi tillsammans fram hur västen skulle se ut.
Medan storebror Christoffer satte sin påskrift på en överenskommelse med Solkatterna blir alltså sex år yngre Ludvig kvar i skaraborgarnas besättning. ”Ludde” gör det på snittet 0,881 vilket är lägre än de 1,000 han hade när 2023 var fullbordat.
– Jo, jag gick ner en bit, men förklaringen är att de förändrat reglerna. Tidigare har inte slutspelet räknats in i snittet, men det gjorde det i år. Innan slutspelet höjde jag mig egentligen. Inte mycket (1,023), men jag höjde mig. Sedan kom slutspelsmatcherna. Som blev pannkaka för min del, i alla fall i Karlstad. Kanske även i Mariestad till slut, men då var jag uppe och fajtades tills jag begick dumma missar.
”Ludde” hade i gengäld sin glansfulla afton i Hagfors i sista serieomgången (11+1) som motpol. Fågel eller fisk var det som sagt. Och apropå snittet var den spillda mjölken inget att sörja över. Med facit i hand var det till och med positivt att ett knippe tiondelar försvann i kalkylatorn.
Nu får Örnarna räkna 20-åringen som 1,000-förare och kan nyttja honom på en av reservplatserna. Det hade varit bistert om den chansen gått förlorad på grund av försmädliga 0,023.
– Så sett var det jättebra för mig att slutspelet inkluderades. Genom att man får ha högst 1,000 för att åka som reserv blev mitt snitt mer fördelaktigt. Man blir betydligt mer attraktiv som förare om man kan användas som reserv.
Är de här nya bestämmelserna om reservplatserna rätt väg att gå?
– Det tycker jag absolut. Det gäller att lotsa in. Jag tycker att Bauhausligan borde ta efter, men att det åtminstone införts i allsvenskan är fantastiskt bra. Som det varit har vissa förare som ska åka i allsvenskan, och måste åka där för att utvecklas, fått stå vid sidan av ibland och titta på. Som verktyg för att lotsa in är det sjukt bra.
”Ludde” tänker efter någon sekund och tillägger:
– Fast jag hade inte velat vara lagledare och räknat på alla snitt fram och tillbaka. Det måste vara hur snärjigt som helst att plocka med förarna hit och dit för att det ska passa med snitten. Men ser man till regeln som sådan är det helt rätt.
Örnarna 2025 klara förare:
Oliver Berntzon 2,564
Casper Henriksson (ny) 2,119
Jonatan Grahn (ny) 1,802
Ludvig Selvin 0,881
Anton Jansson (ny) 0,786
Leo Klasson 0,500
Snittgränser allsvenskan 2025:
Taksnitt: 10,500
Golvsnitt: 8,000
Text: Per Gustafsson